onsdag den 6. oktober 2010

Hvorfor er CO2 et problem?

Det hele handler om drivhuseffekten. Solen sender en masse varme ned på jorden. Noget af den varme bliver optaget i jorden og resten sendt tilbage i universet. Men ikke alt af det, som bliver sendt retur når så langt. I jordens atmosfære flyver der en masse molekyler rundt, fx. dinitrogen (N2), dioxid (O2), kuldioxid (CO2), methan (CH4), vanddamp (H2O), osv.. Når den returnerende varme så møder disse molekyler, bliver de endnu sendt tilbage til jorden. Det er kun de molekyler med tre eller flere atomer (CO2, CH4, osv.), der kan reflektere varmen, altså drivhusgasser. Det er selvfølelig ikke al varmen der bliver sendt tilbage til jorden igen, noget bliver sendt tilbage i universet, ellers ville jorden ikke være til at bo på.
Drivhuseffekten er ikke noget vi skal af med. Vi skal blot formindske den. Der er en naturlig drivhuseffekt her på jorden. Hvis den ikke var her, ville her være 33®c koldere. Den naturlige drivhuseffekt kommer hovedsageligt af vanddampen, som ligger i atmosfæren. Man kan sige at den naturlige drivhuseffekt er jordens egen termostat, der sørger før her hverken bliver for koldt eller for varmt. Men det der sker, er at når vi udleder CO2 i de mængder vi gør, svare det til at vi skruer en lille bitte smule op for termostaten hele tiden. På kort sigt kan vi ikke mærke det men på længere sigt vil det have store konsekvenser. Polerne vil stille og roligt smelte, hvilket vil resultere i at havene vil stige. Der vil højst sandsynligt blive tørke nogle steder samtidigt med der vil være oversvømmet andre. Dette vil være fatalt for vores økosystemer. Vi ved ikke noget helt med sikkerhed.  Forskere er uenige om hvad og hvornår, og de har masser af konspirationsteorier, men en ting de er enige om er at det vil være konsekvenser.
Som du jo nok allerede ved, er den største del af den menneskeskabte drivhuseffekt grundet af CO2, det er faktisk 55%. Nummer to på listen er CH4 (methan) med 20%. Så umiddelbart skulle man tro at CO2 er den største sønner, men faktisk er det sådan at CH4 er 32 gange så skadelig som CO2. CH4 kommer hovedsageligt fra kødindustrigren. Tænk lige over det næste gang du sætter kniven i en stor rød bøf.
CO2 er det vi har fokuseret mest på at reducere. Det kan vi gøre via den måde vi transportere os rundt på. Tage den offentlige transport i stedet for privatbil, eller bruge bioethanol, elbiler og andre mere klimavenlige alternativer, eller bare hop på cyklen. I dag bruger vi hovedsageligt fossile brændstoffer som olie og kul til at fremstille den energi, der kommer ud af stik kontakten. Her kunne vi erstatte med vind, vand og solenergi.
Vi kan ikke blive ved med at skrue op for termostaten, så tænk over at dine handlinger har konsekvenser

2 kommentarer:

  1. Hvorfor kommer Co2 så højt op at den kan reflekterer varmen?
    I folkeskolen blev den kaldt brøndgas!
    Hvis det er på grund af dens temperatur kan vi så ikke køle den ned på kraftværkerne inden den bliver udledt, og sælge den til gartnerierne,så vi kan få produceret noget O2, den er trods alt lettere end Co2. Vi kan så få nogle gode grønsager som sidegevinst.
    mvh
    poulpedersen1007@gmail.com

    SvarSlet
  2. godt nok vidste det hele i forvejen

    SvarSlet